En pompös våning i modern tappning

Kv Pumpstocken ligger i området runt Biblioteksgatan i Stockholm, idag även kallad Biblioteksstan. På Birger Jarlsgatan 15 ligger denna pampiga fastighet Pumpstocken 12, ett av Stockholms vackraste jugendhus byggt på sent 1800-tal inspirerat av Venedig. Tillsammans med fastighetsägaren Hufvudstaden startade toofab en omfattande hyresgästanpassning av den gamla kontorsvåningen för tillträde av den nya hyresgästen, FSN Capital.

Fastigheten är kulturmärkt, därför var det viktigt under projektets gång att bevara de kulturhistoriska värdet. Extra hänsyn togs till takmålningar, stuckaturer och väggpaneler, för att bevara fastighetens själ i en modern funktionell kontorsmiljö.

Nima Moradian från toofab har varit inblandad i dels projektering och även haft rollen som inköpare och byggledare under hela produktionsprocessen. Eftersom tidigare hyresgäst suttit i lokalen i över 20 år utan att större förändringar skett, var det ett installationskrävande uppdrag. Helt nya system för kyla/värme/ventilation och även toppmodern teknik har installerats i lokalen.

Vi lyckades dölja det mesta av nya installationer ovanför undertak i korridorer samt bakom specialtillverkade fönsterbänksinklädnader i stil och utförande med husets karaktär.

Nima Moradian

Nima Moradian

Projektledare

Utöver nya installationer har man delat upp lokalen med nya väggar för att få flera rum, ställt upp ett fullutrustat pentry, utökat till fler wc och duschar, renoverat samtliga golv och gjort kompletteringar av takstuckaturer. Dörrar har bytts ut till specialtillverkade glasdörrar som liknar de ursprungliga dörrarna i våningen. Även alla fönster fick en genomgång, målning och uppfräschning.

Det var utmanande att ha en pågående entreprenad i ett hus med befintliga hyresgäster. Även logistiken var svår att samordna med tanke på att fastigheten är belägen centralt mitt på Stureplan i Stockholm. Men med en stor insats från entreprenören löste sig det fint, säger Nima Moradian, toofab.

Den största utmaningen under projektets gång var ändå att bevara kulturarvet i den mån det gick. Tack vare Hufudstadens kvalitativa förvaltning avsattes det mycket tid för restaurering. Detta märks tydligt i den imponerande takmålningen i stora konferensrummet vilket tog nio veckor att färdigställa.

Nya hyresgästen FSN Capital tillträdde slutet av första kvartalet 2019, och riskkapitalföretaget har nu flyttat in i en pompös våning i modern tappning med stilfull inredning som går i ram med den anrika fastigheten.

Närmast samarbetar toofab med Hufvudstaden i grannfastigheten till Pumpstocken genom ett fasadrenoveringsprojekt som startar under hösten 2019.